Vrijheid in beperking. Herstel binnen de kaders. Een thema waarin we het hebben gehad over omgaan met vrijheid versus vrijheidsbeperkende maatregelen binnen de forensische psychiatrie.

In het plenaire ochtendprogramma namen we met zijn allen deel aan een denkoefening over handelingsvrijheid en denkvrijheid binnen de forenisische setting onder leiding van Swanny Kremer. Daarna sprak Heleen de Bruin over verlof met de forensische doelgroep met behulp van de SUST (Samen Uit Samen Thuis). 

Het middagprogramma bestond uit vier workshops. In de workshop Digitale vrijheid werd vollop gediscuseerd over de toegang tot de digitale wereld voor patiĆ«nten en medewerkers. Bij de workshop Werken volgens de FHIC-methodiek werden ervaringen uitgewisseld en inzichten gedeeld. In de workshop Hoe vrij voel jij je tijdens je werk? ondergingen de deelnemers in de sporthal een PMT oefening op basis van vertrouwen en grenzen aangeven. Tot slot werd er gediscusseerd in de workshop Behoud van autonomie binnen de forensisch psychiatrische setting. 

Uiteraard was er tussendoor ook ruimte om te netwerken onder het genot van een heerlijke lunch en borrel!

Hier een sfeerimpressie van de studiedag 2022 op het terrein van GGZ Drenthe, locatie Assen.