Waar ligt de grens? - Samen over grenzen.
Grenzen zijn overal; landsgrenzen, natuursgrenzen, tastbare grenzen zoals een muur of schutting, grenzen op basis van wet- en regelgeving en persoonlijke grenzen die je kunt onderverdelen in fysieke en emotionele grenzen. In het forensische werkveld hebben we allemaal te maken met verschillende soorten grenzen. Waar een grens is, kan ook over een grens worden gegaan. Tijdens deze studiedag maken we verschillende soorten grenzen bespreekbaar.
Plenaire programma
Dr. Ingrid Candel - Zij is deskundige op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGOG) in de zorg, van zorgverleners richting cliënten. Ingrid geeft lezingen gericht op preventie, op het voorkomen van SGOG. Daarnaast adviseert ze zorgverleners die zich er schuldig aan hebben gemaakt én zorgverleners die verliefd zijn op een cliënt. De verhalen van deze zorgverleners en wetenschappelijk onderzoek vormen de basis van het verhaal dat Ingrid vertelt. Ook schreef zij een boek over dit onderwerp: #tot hier en niet verder.
Spreker 2 - Wordt binnenkort bekend gemaakt.
Het programma
09:30: Inloop en inschrijving.
10:00: Opening door dagvoorzitter Anne en GGZ WNB.
10:20: Spreker Dr. Ingrid Candel
Pauze
11:40: Spreker
Pauze
13:15: Inloop workshopronde 1
13:30: Start workshopronde 1
14:15: Inloop workshopronde 2
14:30: Start workshopronde 2
15:15: Afsluiting en borrel
De workshops
Het middagprogramma bestaat uit twee workshops naar keuze. Er zijn vier interessante en leerzame workshops voor jullie opgezet door de werkgroep van de Forensische Studiedag. Bij aanvang van de studiedag krijg je de mogelijkheid twee workshops te kiezen. Welke workshops zijn er?
Workshop 1 - De Mat op! Effectieve samenwerking en interactie. Wil jij de sleutel vinden tot effectieve interactie en samenwerking binnen je team en in omgang met je cliënten? Dan is deze workshop iets voor jou! Wat gaan we doen? We gaan de Mat op! Zet je persoonlijke leerdoelen op de Mat, geeft vorm aan shared decision making, maak lastige situaties bespreekbaar, reflecteer op eigen vaardigheden en de effectiviteit daarvan én verbeter jezelf in de omgang met de ander.
Je leert vaardigheden waarmee je ongewenste reacties vermindert en waarmee je in het hier en nu blijft. Kortom: betere relaties en meer werkplezier! Bureau de Mat verzorgt en begeleid deze workshop.
Workshop 2 - Signaleringsplan voor de werknemer. Hoe voorkom je een burn-out? Heb jij ooit de overweldigende gevolgen van een burn-out ervaren? Corrie begrijpt precies hoe het voelt. Zij kreeg zelf te maken met een burn-out. Corrie neemt jullie mee in haar ervaringsverhaal toen zij te maken kreeg met een burn-out. Welke signalen zijn er en wat zijn de do's en don'ts? Middels een groepsgesprek over burn-out gaan we aan de slag met het maken van een signaleringsplan. Jouw welzijn verdient de hoogste prioriteit!
Workshop 3 - Over de streep! Aan welke kant sta jij? Ben jij weleens in een situatie terecht gekomen waarin jij jouw grens hebt moeten stellen? Of is iemand of jijzelf wel eens over jouw grenzen gegaan waar je achteraf anders naar kijkt of misschien spijt van hebt? In deze workshop vertelt Ivan over zijn ervaring toen hij een relatie kreeg met zijn behandelaar. Daarna wordt middels stellingen duidelijk aan welke ‘kant’ jij staat en komen we met elkaar in gesprek onder leiding van Ivan.
Workshop 4 - Het crisisontwikkelingsmodel. Hoe om te gaan met controleverlies bij de patiënt? Voor jouw als hulpverlener is het belangrijk om vroege voortekenen van controleverlies bij de patiënt te herkennen en hier een interventie aan te koppelen. De dialoog tussen de cliënt en de hulpverlener is daarbij essentieel. Wanneer zij samenwerken om de spanning om te buigen is de kans op vroegtijdige de-escalatie, en dus een goede afloop, het grootst. In deze workshop laten wij zien welke interventies je als hulpverlener kunt inzetten.