'Snap jij het nog?'  LVB herkennen, erkennen en aansluiten


Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben drie tot vier keer zoveel kans om psychopathologie te ontwikkelen dan normaal begaafde mensen. Denk daarbij aan gedrags- en agressieproblemen, persoonlijkheidsstoornissen, depressie en angstproblematiek, maar ook aan schizofrenie en psychoses. Geen wonder dat patiënten met een LVB geregeld opgenomen worden binnen een forensische behandelsetting. 

Op de Forensische Studiedag 2020 staan we stil bij de uitdagingen van het werken met LVB-patiënten binnen de forensische psychiatrie. We laten je zien hoe je kunt omgaan met mensen die met deze complexe problematiek door het leven gaan.

Zorgverleners herkennen en erkennen deze doelgroep steeds beter. Maar hoe sluiten we goed aan bij hun zorgvraag? Hoe voorkom je dat iemand met LVB ‘op zijn tenen’ loopt om zijn beperking te verbergen? Wat zijn de gevolgen van langdurige overvraging van de LVB-patiënt? En welke tools zijn beschikbaar voor deze groep? 

We hebben verschillende workshops samengesteld in de hoop jullie wat tools mee te kunnen geven om deze vragen te beantwoorden. 

Workshop 1: PMT en LVB wat kun je er mee?  
Hoe kan psychomotorische therapie een bijdrage leveren aan de behandeling van patiënten met een licht verstandelijke beperking? Door lichamelijke oefeningen leren de cliënten signalen van hun lichaam te herkennen. Zo kunnen ze leren op een andere manier om te gaan met of te reageren op spanningen. Tijdens deze interactieve workshop krijg je een indruk wat PMT kan betekenen voor mensen met LVB binnen de forensisch psychiatrische setting. 

Workshop 2: Breek met taboe

Het bespreekbaar maken van taboe-onderwerpen onder cliënten met een licht verstandelijke beperking. Verpleegkundig Specialist Krissie Aerts heeft de nodige ervaring binnen de forensische psychiatrie en specifiek in het werk met de doelgroep LVB. Zij zal een korte introductie geven op het onderwerp, waarna door middel van rollenspellen inzichtelijk wordt gemaakt hoe om te gaan met taboe-onderwerpen die zich kunnen voordoen in de zorg bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Hierbij moet men denken aan seksualiteit, het hebben van een kinderwens, misbruik, geldproblemen et cetera. Hierna vatten we als groep samen wat belangrijke handvaten zijn, toepasbaar binnen ons dagelijks werk. Deze samenvatting zal via e-mail of via social-media verspreid worden onder de deelnemers zodat zij deze kennis kunnen meenemen en kunnen verspreiden.

Workshop 3: Mens erger je niet (quiz) 

LVB en verslaving bij de forensische doelgroep. Door middel van diverse vragen over het onderwerp testen we jullie kennis. Psycholoog Martine gaat aan de hand van de antwoorden in gesprek met de deelnemers.

Workshop 4: Bewust van je blinde vlek.

Overvragen van mensen met LVB, we kennen allemaal de risico's maar signaleren we ze ook tijdig? Aansluiten bij het sociaal-emotioneel niveau van de cliënt. Dat doen we al, toch..? Ben jij je als zorgverlener bewust van jouw blinde vlek ten aanzien van mensen met een licht verstandelijke beperking? Door middel van casuïstiek creëren we binnen deze workshop een discussie die je ogen zal openen.


Wanneer: 5 juni 2020

Tijden: 
09.00 Aanvang
09.30 Start programma
15.30 Gezamenlijke dagafsluiting met aansluitend een borrel 


Locatie: 
GGNET Warnsveld Vordenseweg 12, 7231 PA Warnsveld
Vanaf station Zutphen is er een pendelbus, hiervoor kan je je aanmelden bij het inschrijven.